[...] na uzupełnienie energii zużytej podczas ćwiczeń, w tym celu spożyj posiłek złożony w 80% z węglowodanów, a w 20% z białka. * Zwróć uwagę na podaż białka, dzienne zapotrzebowanie na proteiny u kulturysty wynosi 2,2g na kg masy ciała. * Staraj się nie spożywać cukrów prostych (głównie słodycze), taka forma cukru utrudnia [...]
[...] mięśni aby stać się tam źródłem energii. BCAA a wytrzymałość organizmu Wyczerpujący trening wytrzymałościowy wywołuje stany kataboliczne w mięśniach i powoduje zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy rozgałęzione, które mogą pokryć 10 do 15% zapotrzebowania na energię. Ponadto, BCAA konkurują z tryptofanem w przezwyciężaniu bariery krew-mózg. [...]
[...] mięśni aby stać się tam źródłem energii. BCAA a wytrzymałość organizmu Wyczerpujący trening wytrzymałościowy wywołuje stany kataboliczne w mięśniach i powoduje zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy rozgałęzione, które mogą pokryć 10 do 15% zapotrzebowania na energię. Ponadto, BCAA konkurują z tryptofanem w przezwyciężaniu bariery krew-mózg. [...]
[...] State University. For more information about Mike and to get the free Top Secret Fat Loss Strategies Special Report visit Uwagi: Sugeruję obliczyć jednak dzienne zapotrzebowanie kaloryczne, aby mieć punkt wyjscia, do wskazówek podanych przez autora. Polecam post ellis’a, Zapotrzebowanie kaloryczne: [...]
[...] dużych ilości alkoholu nie wpływa na tempo jego zużycia. Pomimo że alkohol jest potencjalnie czystym źródłem energii, zwiększony wysiłek fizyczny i tym samym większe zapotrzebowanie na kalorie, również nie powoduje intensyfikacji metabolizmu alkoholu. Istnieją niewielkie osobnicze różnice, jeśli chodzi o tempo metabolizmu alkoholu. [...]
[...] one dostarczane z pożywienia (BCAA) czy syntezowane w organizmie (l-glutamina), ich ilość przy wzmożonym wysiłku fizycznym z reguły jest niewystarczająca, aby pokryć nasze zapotrzebowanie. Dlatego polecana jest suplementacja, dzięki której: - hamujemy katabolizm wysiłkowy, - inicjujemy procesy odbudowy uszkodzonych tkanek mięśniowych, - [...]
[...] tluszczowej i odciazaja serce ze zlego cholesterolu obnizajac jego zawartosc w krwi >weglowodany nalezy spozywac do godziny 13-14, gdyz do tej godziny wystepuje najwieksze zapotrzebowanie organizmu na energie >bialka spozywamy pozniej >nie nalezy lezec lub spac po posilku, gdyz dezaktywuje to i wydluza proces trawienia >objadanie sie na noc [...]
[...] zastanowić się nad kilkoma sprawami. Po pierwsze, czy rzeczywiście spożywamy za dużo kalorii (w większości przypadków ludzie jedzą znacznie mniej niż wynosi ich rzeczywiste zapotrzebowanie!), po drugie, wszelkie ograniczenia należy robić stopniowo. Kaloryczność diety należy zawsze redukować etapami. Jeżeli dziennie spożywaliśmy np. 4000 kcal, to [...]
[...] treningi, nauka w szkole i występy sportowe - są to wszystko zjawiska stresujące. Aby zapewnić dostarczanie do organizmu składników odżywczych w ilościach pokrywających jego zapotrzebowanie, należy połączyć rozsądne nawyki żywieniowe z podawaniem uzupełniających pożywienie witamin i mikroelementów. Nasi przodkowie nie musieli przejmować się [...]
[...] kosztem spalania tłuszczu, ale mięśni i wody. A przecież nie o to nam chodzi. Białko Mit: Białko jest najważniejszym źródłem energii przy uprawianiu sportu. Organizm ma duże zapotrzebowanie na energie. Białko wykorzystywane jest jako źródło energii jedynie wówczas, gdy zaopatrzenie w tłuszcze i węglowodany jest za małe. Mit: Białka nigdy za [...]
[...] na myśli SPM **Od czego zależy PPM?** Od wielu czynników takich jak: - płeć, - wzrost, - masa ciała, - wiek - inne, specyficzne czynniki Im wyższa wartość PPM tym większe zapotrzebowanie kaloryczne, lecz jednocześnie lepsze spalanie kalorii co ma znaczenie choćby w okresie redukcji tkanki tłuszczowej czy też po prostu w utrzymaniu prawidłowej [...]
[...] dalszy wysiłek. Cukry, które stanowią niewielką część zgromadzonych zapasów energetycznych, bardzo szybko ulegają zużyciu. Organizm, wykazując jednak nadal wysokie zapotrzebowanie na węglowodany, zostaje zmuszony do ich wytwarzania z innych metabolitów ustrojowych. Wówczas głównym źródłem do ich produkcji stają się białka tkanki [...]
[...] na treningu, dlaczego szybciej się męczył, bywał zmęczony w ciągu dnia, nie wysypiał się. Przecież w trakcie intensywnego wysiłku metabolizm nabierał tempa, zwiększało się zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, które skądś należało dostarczyć. A Bolek i Tola często o tym zapominali- byli niczym samochody, którym zabrakło paliwa. Nie było, [...]
[...] "Żywienie, a zdolność do wysiłku" dr. Louise Burce. Autor przestrzega przed nadmierną ilością spożywanego białka, przytacza wyniki aktualnych badań, które wskazują, że zapotrzebowanie na białko u osób prowadzących siedzący tryb życia wynosi 0,6 g/kg/dzień ("Biochemia Harpera" str. 778 białko 0,8 g/kg/dzień). Jednak akapit dalej podaje, że [...]
Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]
[...] mięśni aby stać się tam źródłem energii. BCAA a wytrzymałość organizmu Wyczerpujący trening wytrzymałościowy wywołuje stany kataboliczne w mięśniach i powoduje zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy rozgałęzione, które mogą pokryć 10 do 15% zapotrzebowania na energię. Ponadto, BCAA konkurują z tryptofanem w przezwyciężaniu bariery krew-mózg. [...]
[...] Powyższe sposoby są kosztowne i nie zawsze skuteczne. Najbardziej popularnymi środkami walki są: 4. Stosowanie właściwej diety redukcyjnej (mniej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie kaloryczne) Stosowanie diety redukcyjnej ma na celu dostarczenie mniejszej ilości kalorii w spożywanych pokarmach. Ilość kalorii jaką potrzebuje nasz organizm [...]
[...] "Żywienie, a zdolność do wysiłku" dr. Louise Burce. Autor przestrzega przed nadmierną ilością spożywanego białka, przytacza wyniki aktualnych badań, które wskazują, że zapotrzebowanie na białko u osób prowadzących siedzący tryb życia wynosi 0,6 g/kg/dzień ("Biochemia Harpera" str. 778 białko 0,8 g/kg/dzień). Jednak akapit dalej podaje, że [...]
[...] jak tez zagadnieniem znacznie bardziej kontrowersyjnym: wzajemnymi proporcjami między poszczególnymi rodzajami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakie jest optymalne zapotrzebowanie na tłuszcze w diecie człowieka, oraz jaki powinien być optymalny stosunek miedzy nasyconymi ( zwierzęcymi) i nienasyconymi( roślinnymi i rybimi) kwasami [...]
[...] "Żywienie, a zdolność do wysiłku" dr. Louise Burce. Autor przestrzega przed nadmierną ilością spożywanego białka, przytacza wyniki aktualnych badań, które wskazują, że zapotrzebowanie na białko u osób prowadzących siedzący tryb życia wynosi 0,6 g/kg/dzień ("Biochemia Harpera" str. 778 białko 0,8 g/kg/dzień). Jednak akapit dalej podaje, że [...]